Ønsker du å vite hvor grovt det hjemmelagede brødet ditt er?
Opplysningskontoret for brød og korn har en enkel kalkulator der du kan fylle inn meltypene og se resultatet. Kalkulatoren tar riktignok ikke hensyn til alle frø man kan putte oppi, men gir en grei veiledning.
Jeg synes brødskalaen er litt misvisende, særlig pga. dens glorifisering av sammalt hvete. F.eks vil et brød med 30 % rugmel blir klassifisert som fint, mens et brød med 50 % sammalt hvete blir betegnet som grovt. 70 % av sammalt hvete består jo av kornets kjerne!
SvarSlettSer forresten at et brød med hele 100 % siktet rug betegnes som fint.
SvarSlettJeg har tydeligvis ikke testet den godt nok. :-)
SvarSlettOppdaget den nemlig først i dag og tenkte at denne måtte jeg lagre et sted og for min del blir det som oftest bloggen.
Takk for tips jeg skal se litt mer på det.
Savnet alle varianter av flak som jeg putter i brødet, samt speltkli. Hvete bruker jeg ikke, så heldigvis var spelt på lista.
SvarSlettSå her er helt klart forbedringspotensialer, hvis man ikke kjører safe og baker kneipp... :)
Du har helt rett, hadde vært interessant med mere flak og andre godsaker i tillegg.
SvarSlettJeg har forresten en unge som nekter å spise annet enn kneip :-)