søndag 31. mai 2009

Namdalsgomme

Mange år siden jeg har laget denne nå, men akk så god. Brukes til lefse eller som pålegg på brødskiva. Oppskrifta har jeg fått via ei kusine med slektninger i Namdalen.

10 liter melk
3 ss løype (fås kjøpt på apoteket)
5-6 egg
hvetemel
fløte
hel kanel
støtt kardemomme
sukker

Varm melken til ca 35 grader. Ta kjelen av varmen og rør i løype. La melken stå med lokket over på til osten har stivnet.
Skjær opp osten og kok opp det hele. Kok videre i 10-15 minutter. Ta opp osten i en sil. Ha gjerne 1 liter melk i mysen og kok til den får mysostfarge. Kok med litt hel kanel.
Sil mysen når den er passe innkokt. Mal bunnfallet sammen med osten. Mal osten på gomkvern eller gni den med glattkjevle på bordet. Ha mysen tilbake i kjelen. Kok opp, rør i osten og bland sammen mel, fløte og halvpisket egg til en jevning. Rør jevningen i kjelen og kok noen minutter. Rør godt.
Gommen skal være som en tykk grøt. Smak til med sukker og kanskje litt salt.
Ha gommen i bokser og strø på kanel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du har lyst til å kommentere.
Det ble dessverre så mye spam-kommentarer at jeg må sette på ordbekreftelse, håper det ikke er for irriterende.
Takk.