Cottage Pie er en britisk og irsk matrett fra slutten av 1700-tallet da poteten ble innført som noe de fattige hadde råd til. Shepherd’s pie med lam fra slutten av 1800-tallet er en mer kjent variant av retten.
Jeg stoler selvfølgelig blindt på wikipedia når det gjelder disse opplysningene.
til 2 voksne og 3 barn
1-2 løk
2 gulrøtter3 hvitløkbåter
750 g kjøttdeig av storfe
3 ss tomatpuré
3 ss worchestershiresauce
1 1/2 dl rødvin
6 tomater
salt og pepper
15 mandelpoteter
50 g parmesan
1 1/2 – 2 dl melk
3 ss smør
2 egg
6 ss olivenolje
Skjær løk i passe biter, rasp gulrøttene, hakk hvitløk og finhakk tomatene.
Surr løken i litt olivenolje.
Ha i gulrøttene og hvitløken.
Ha deretter i kjøttdeigen.
La det hele surre videre under omrøring, kjøttdeigen skal bli skikkelig brunet.
Rør inn tomatpurre.
Tilsett worchestershiresauce, rødvin og tomater, litt salt og pepper.
La det putre i ca 15 min.
Skrell potetene. Kuttes i små biter og kokes.
Sil av kokevannet og mos potetene.
Rør inn melk, egg, parmesan, smør og olivenolje.
Smak til med salt og pepper.
Hell kjøttdeigblandingen i en ildfast form.
Ha potetstappen oppå.
Riv litt mer parmesan på toppen.
Stekes på 220 grader i 20–25 minutter.
Spis den som den er eller server den med litt salat til.
Rekkefølgemessig så kan det lønne seg å starte med å skrelle potetene og sette de til koking før man starter med kjøttdeigblandingen.
Denne retten kan lages dagen (dager) i forveien, oppbevares i kjøleskap og varmes opp når man skal ha den til middag. Stek da bare ca 5-10 minutter når du lager den og 10 minutter (eller til den er varm) rett før den skal serveres.
Pass på at potetstappen er veldig flytende/luftig, den blir temmelig kompakt av et par dager i kjøleskap. Eventuelt oppbevar kjøttdeigblandingen og potetstappen hver for seg til det skal brukes. Da kan man røre inn mer melk i potetstappen før man har den i formen.
Ja, dette er kjempegodt!
SvarSlettJeg har også en god oppskrift på Shepard's Pie som jeg har laget noen ganger :-)
Kjempegod! laga den to gongar på ei veka og komme til å anbefala den på bloggen min.
SvarSlett